A horkolás és a fejfájás összefüggése.

Hogyan függ össze a horkolás és a fejfájás?

 

Egy 800 alvászavarokkal küzdő személy bevonásával készült vizsgálatban, amelyet a WebMD amerikai egészégügyi cég készített, a résztvevők kicsivel több mint 35%-a panaszkodott reggeli fejfájásra. Következésképpen ezeknek az embereknek 67%-a horkolással élt együtt. A Sleep.org szerint a túl kevés alvás, és a horkolással járó mikroébredések és oxigénhiány fejfájást válthat ki. Ezért logikus, hogy az alvást megzavaró tevékenységek, mint például a horkolás, lehetnek a bűnösök.

Azok, akik krónikus migrénben szenvednek – amely magában foglalja a fejfájást havonta legalább 15 napon át – arról számoltak be, hogy jóval több kialvatlan, vagy nem megfelelően kialudt éjszaka van mögöttük, mint a horkolástól és a kialvatlanságtól ritkábban szenvedőknél. Ezek a normális pihentető alvást akadályozó tényezők magasabb arányokat eredményeznek a migrénes kísérőbetegségeknek és a migrénes fejfájásnak. Szerencsére ma már az alvási zavarokra rengeteg speciális vizsgálat létezik és többféle eszköz használható az alvászavarok azonosítására a kezelésre. Érdekes módon ezek az eszközök, mint pl. a horkolásgátló sín valójában segítenek megelőzni a horkolást és fejfájás nagy részét is.

Horkolás és alvási apnoe

A rendszeres horkolás a krónikus napi fejfájás egyik kiemelt kockázati tényezője. A horkolás a súlyos és rendellenes légzés első jele lehet, de nem minden horkolónak van obstruktív alvási apnoéja, amely olyan állapot, amely elalvás közben átmeneti légzésszünetet okoz. Az alvási apnoe és a horkolás hozzájárul a rossz alvási rutinhoz, az egészséges alváshoz; a betegek gyakran fejfájással ébrednek, vagy nem érzik magukat kipihentnek egy teljes éjszakai alvás után.

Az alvási apnoe tünetei közé tartozik a nyilvánvaló légzési szünetek, a mikroébredések, az éjszakai izzadás és a nappali álmosság. Az alvási apnoéval és horkolással összefüggő fejfájások jelentős része a probléma kezelésével javul vagy akár teljesen megszűnik. Sajnos a horkolást ebből láthatóan sem szabad fél vállról vennünk, mivel a légzés kimaradása vagy akadálya az állkapocs beesése miatt, az éjszaka folyamán súlyos egészségügyi kockázatokat rejt magában, ami mindenképpen megoldást kíván meg egészségünk érdekében.

 

Fogcsikorgatás

A tompa, állandó fejfájással vagy fájó állkapocsra ébredés a túlzott fogcsikorgatás tünete lehet, ami hozzájárulhat a temporomandibularis rendellenességekhez. Míg sokan időről időre csikorgatják vagy összeszorítják a fogukat, a gyakori éjszakai fogcsikorgatás – úgynevezett bruxizmus – károsíthatja a fogakat, és a túlzott stressz és a rossz alvás tünete lehet. A stressz csökkentését célzó egyszerű viselkedési változtatások vagy a fogvédő mint a horkolásgátló sín használata segíthet megelőzni a bruxizmust és a kapcsolódó fejfájást.

Az egészséges alvás jelentősége

 

Ugyanazok az agyi régiók és kémiai hírvivők befolyásolják az alvást, a fejfájást és a hangulatot, így a nem megfelelő vagy rossz minőségű alvás növeli a fejfájás és a hangulatváltozás esélyét. Például az álmatlanságban szenvedő migrénes emberek gyakran szenvednek szorongástól vagy depressziótól, amelyek szintén gyakori migrénes betegségek. A hatékony migrénkezelési terv figyelembe veszi a beteg kórtörténetét és pszichológiai tényezőket.

Az alvásrutin kialakítása és horkolásgátló segédeszköz, mint pl. az SNight Horkolásgátló elősegíthetik a nyugodt, rendszeres alvást és csökkenthetik a fejfájást. Az olyan egyszerű változtatások, mint a következetes alvási és ébredési idő meghatározása, a rendszeres sport beiktatása a mindennapokba,a napi 7 és 8 óra alvás, valamint a horkolásgátló sín használata megváltoztathatják az életünket. A szakértők azt is javasolják, hogy kerüljék az alvást rontó élelmiszereket, anyagokat és italokat elalvás előtt, például a koffeint, a nikotint és az alkoholt, és azt is javasolják, hogy lefekvés előtt próbáljanak meg kicsit lazítani, meditálni, hogy megelőzzék az alvásproblémákat.

A társbetegségektől a napi szokásokig számos tényező magyarázza, hogy az alvási események sokfélesége miért vált ki fejfájást. A migrén megértése és az egyszerű életmódbeli változtatások felismerése mindent megváltoztathat. A horkolásgátló sín, nem orvosság, de használata segít a horkolás csökkentésében vagy teljes megszűntetésében, ami az egészségesebb alváshoz, kevesebb fejfájáshoz vezethet. Az Snight horkolásgátló sín személyre szabottan Önre készül, mely hatékonyabb működész és egészségesebb alvást eredményez, megrendelési lapunk kitöltése után kollégánk felhívja időpont egyeztetéssel kapcsolatba. Továűbbi kérdéseivel kapcsolatban bátran keresse fel ügyfélszolgálatunkat emailben, vagy telefonon.

 

Scroll to Top