Horkolás és az egészséges alvás kapcsolata

Horkolás és az egészséges alvás kapcsolata

Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mi a horkolás, valamint annak okait, következményeit és kezelési lehetőségeit.

Horkolás nélkül alvó nő
A horkolás egy igen széles körben elterjedt probléma, de súlyossága és egészségügyi következményei eltérőek lehetnek. A horkolás lehet enyhe, alkalmi és egészségre nem veszélyes, de lehet egy súlyos, alvással kapcsolatos légzési rendellenesség jele is. Szerte a világon a felnőttek több mint egynegyede rendszeresen horkol alvás közben.

Ha megismerjük a horkolással kapcsolatos alapismereteket, beleértve azt, hogy mi az ami okozza, mikor veszélyes az egészségünkre, és hogyan kezelhetjük, vagy akár meg is szüntethetjük  a horkolást, amivel elősegíthetjük a szervezetünk és testünk számára a jobb egészségi állapotot, és ezzel együtt megszüntethetjük az alvási panaszok egyik leggyakoribb okát.

Mi okozza a horkolást?

A horkolást a szövetek zörgése és rezgése okozza a torok hátsó részén lévő lágyszövetekben. Alvás közben az izmok meglazulnak, szűkítve a légutakat, ezt legtöbbször az alsó állkapocs beesése okozza alvás közben, melynek hatására beszűkülnek a légutak. Egyes emberek eleve hajlamosabbak a horkolásra a nyakukban lévő izmok és szövetek mérete és alakja miatt. Viszont a legtöbb esetben a szövetek túlzott ellazulása vagy a légutak beszűkülése vezet a horkoláshoz.

Példák a horkolás nagyobb kockázatához hozzájáruló kockázati tényezőkre:

Elhízás
Alkoholfogyasztás
Nyugtatószerek használata
Krónikus orrdugulás
Nagy mandulák, nyelv vagy lágy szájpadlás
Eltérő orrsövény vagy orrpolipok
Kicsi vagy hátrahajló állkapocs
Terhesség

Mi a különbség a horkolás és az alvási apnoe között?

Az obstruktív alvási apnoe olyan légzési rendellenesség, amelynél a légutak alvás közben elzáródnak vagy összeesnek, ami ismételt légzéskimaradásokat okoz.

A horkolás az Apnoe egyik leggyakoribb tünete, de nem minden horkoló embernek van apnoe-ja. Az apnoe-val összefüggő horkolás általában hangos, és úgy hangzik, mintha az illető fuldokolna, vagy zihálna. Az apnoe megzavarja az alvást, és gyakran megbontja az oxigén és a szén-dioxid egyensúlyát a szervezetben. Az enyhébb horkolás, amelyet gyakran elsődleges horkolásnak neveznek, gyakran előfordul, de nem váltja ki súlyos következményeket, azonban hosszú távon nem túl egészséges.

Veszélyes a horkolás?

Az, hogy a horkolás veszélyes-e, annak típusától, súlyosságától és gyakoriságától függ.

Könnyű horkolás: Az enyhe, ritkán előforduló horkolás normális, és általában nem igényel orvosi vizsgálatot vagy kezelést. Fő hatása az ágyban fekvő partnerre vagy szobatársra van, akit zavarhat az alkalmi zaj. Hosszútávon nem túl egészséges a szervezetünkre nézve, de nincs súlyos következménye. Az SNight készüléke tökéletes megoldása a problémának!

Elsődleges horkolás: Az elsődleges horkolás hetente több mint három éjszaka fordul elő. Gyakorisága miatt az ágyban fekvő partnereket jobban zavarja. Általában azonban nem tekinthető súlyos egészségügyi problémának, kivéve, ha alvászavarok vagy alvási apnoe jelei mutatkoznak, amely esetben diagnosztikai vizsgálatokra lehet szükség. Hosszútávon viszont nő az egészségünkre gyakorolt hatása, mely folyamatos akár krónikus fáradtsággal, kialvatlansággal, fejfájással, de akár depresszióval, kábultsággal vagy koncentrációs zavarokkal is járhat. Ennek oka a szervezetbe jutó kisebb oxigén ellátottság a beszűkült légutak következményeképp. Mindenképp érdemes olyan segédeszközt használnunk mint a horkolásgátló készülék, az SNight terméke nagy mértékben csökkenti vagy meg is szűnteti a problémát, mely az egészségünkre és környezetkünkre is kedvező hatással lesz.

Obstruktív alvási apnoéhoz kapcsolódó horkolás: Az apnoé-val összefüggő horkolás egészségügyi szempontból aggasztóbb. Ha a súlyos apnoé kezeletlenül marad, jelentős következményekkel járhat az ember alvására és általános egészségi állapotára nézve. A kezeletlen apnoe veszélyes nappali álmossággal és súlyos egészségügyi állapotokkal jár együtt, beleértve a szív- és érrendszeri problémákat, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a stroke kockázatát és a depressziót. Itt mindenképp kiemelnénk, hogy szükség van orvosi vizsgálatokra egy alváscentrumban, azonban az enyhe és közepes apnoe esetén az SNight horkolásgátló készüléke remekül helyettesíti a CPAP lélegeztető gépet. Súlyos apnoe esetében, mely szerencsére a legritkább horkolást okozó probléma, kizárólag CPAP gép használata javasolt az éjszakai fulladásveszély miatt.

Milyen kezelések segíthetnek a horkolás megállításában?

A kezelés a horkolás jellegétől és az általa okozott problémák típusától függ.

A ritkán vagy elsődlegesen horkoló emberek esetében a kezelés nem feltétlenül szükséges, ám célszerű! A horkolás komolyan megzavarja az illető alvását vagy annak az embernek az alvását, akivel a környezetében együtt él, ezek mellett az egészségére sincs jó hatással hosszútávon. Ezekben az esetekben a kezelések általában egyszerűbbek és kevésbé invazívak. A súlyos alvási apnoéban szenvedő embereknél rendszerint nagyobb mértékű kezelésre van szükség.

A kezelések típusai közé tartoznak az életmódváltás, a horkolás elleni készülékek, a szájgyakorlatok, a pozitív légúti nyomású (CPAP) készülékek és végső esetben a műtét.

Horkolásgátló készülékek:
A horkolásgátló sín segít stabilan tartani a nyelvet vagy az állkapcsot, hogy megakadályozza a légutak elzáródását alvás közben. A horkolásgátló síneknek két fő típusa van.

Az állkapocscsont-előrehajtó készülékek: Ezek úgy működnek, hogy az alsó állkapcsot előre tartják. Sok közülük állítható, így Ön megtalálhatja a kényelmesebb és hatékonyabb illeszkedést. Ez a megoldás a létező legkényelmesebb és legjobb megoldás a horkolás csökkentésére, vagy megszüntetésére. Az SNight készüléke ezt a megoldást használja.

Nyelvrögzítő eszközök: Ezek az eszközök segítenek a nyelvet a helyén tartani, hogy az ne csússzon vissza a torka felé. Kényelmetlen és kevésbé hatásos megoldás.

 

Szájgyakorlatok

A légutak körüli izmok elernyedése is okozhat néha horkolást. A száj, a nyelv és a torok erősítését célzó gyakorlatok ellensúlyozhatják ezt, és az izomtónus erősítésével csökkenthetik a horkolást. A horkolás elleni szájgyakorlatok a legenyhébb horkolásban szenvedőknél bizonyultak a leghatékonyabbnak, és általában két-három hónapon keresztül naponta kell végezni őket, viszont amint kihagyunk egy napot is visszaesik az izomzat az eredeti állapotába. Az SNight készüléke kiválthatja a napi szájgyakorlatokat.

 

Pozitív légúti nyomású készülékek

A folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP) készülékek a felnőttek közepes és súlyos alvási apnoéjának egyik leggyakoribb kezelési módja. Ezek egy csövön és egy maszkon keresztül levegőt pumpálnak a légutakba, megakadályozva azok elzáródását. A kétfokozatú pozitív légúti nyomás (BiPAP vagy BPAP) gépek hasonlóak, de a be- és kilégzéshez különböző nyomásszinteket alkalmaznak. Az automatikusan szabályozható pozitív légúti nyomású (APAP) gépek a légzési mintákra reagálnak, és szükség szerint változtatják a nyomást.

A CPAP, BiPAP és APAP gépek hatékonyak a súlyos alvási apnoe és a kapcsolódó horkolás kezelésében. Ezeknek a készülékeknek a beszerzéséhez receptre van szükség, és az Ön légzéséhez kell kalibrálni őket. Emiatt fontos, hogy alvásszakértővel dolgozzon együtt a CPAP-készülék használatának megkezdéséhez.

A PAP-maszk viselése kényelmetlen lehet, de a legtöbb ember hozzászokik, és úgy találja, hogy a készülék használata észrevehetően csökkenti a horkolást és javítja az alvást.

Műtét
Felnőtteknél a műtét ritkán jelenti a horkolás vagy az alvási apnoe első vonalbeli kezelését, de lehetőség lehet rá, ha más módszerek nem hatékonyak.

A műtét egyik típusa, az úgynevezett uvulopalatopharyngoplasztika a közeli szövetek kiigazításával vagy eltávolításával tágítja a légutakat. A műtét az orrpolipokat, a ferde orrsövényt vagy az orrjáratok egyéb elzáródásait is kezelheti.

Más típusú, kevésbé invazív műtéteket is kifejlesztettek, de mindeddig klinikai vizsgálatokból csak korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre előnyeiket és hátrányaikat illetően.

 

Scroll to Top