Obstruktív alvási apnoe

Obstruktiv Alvási apnoe

 

CPAP készülék a súlyos OSA kezelésére

Az obstruktív alvási apnoe (OSA) egy az alvással összefüggő légzési zavar, amely a tüdőbe jutó levegő csökkenésével vagy teljes leállásával jár, miközben a személy az éjszaka folyamán, a folyamatos légzési erőfeszítések ellenére sem kap megfelelő levegőt. Amikor az izmok alvás közben elernyednek a testünkben, főleg azon izmok melyek a torok hátsó részén lévő lágy szövetek összeesését okozzák és ennek következményeként elzárják a felső légutakat, gátolva a megfelelő légáramlást. Ez a káros folyamat az éjszakai légzés részleges csökkenéséhez (hipopneák) és teljes szüneteihez (apneák) vezet, amelyek legalább 10 másodpercig tartanak alvás közben. A legtöbb szünet 10 és 30 másodperc között van, de egyes szünetek egy percig vagy tovább is eltarthatnak. Ez a vér oxigéntelítettségének hirtelen csökkenéséhez vezethet, mely súlyos esetekben akár az oxigénszint 40 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben csökkenhet.

Az agy az oxigénhiányra úgy reagál, hogy felriasztja a szervezetet, mely rövid ideig tartó ébredést okoz az alvásból, ez helyreállítja a normális légzést. Ez a légzéskimaradás, és mikró ébredés egy éjszaka alatt több százszor is előfordulhat. Az eredmény egy rossz alvásminőség, amely gyakran túlzott mértékű nappali fáradtságot eredményez.

A legtöbb OSA-ban szenvedő ember hangosan és gyakran horkol, a légáramlás csökkenése vagy elzáródása esetén csendes időszakokkal együtt. Ezután a személy fulladozó, horkoló vagy ziháló hangokat ad ki, mikor a légutak újra megnyílnak. Mely hosszú távon súlyos következményeket eredményez!

Az alvási apnoe gyakori mérőszáma az apnoe-hypopnoe-index (AHI). Ez egy átlag, amely az alvás egy órájára eső apnoék és hipopnoék együttes számát mutatja.

 

Lehetséges mellékhatások:

 • Ingadozó véroxigénszint
 • Megnövekedett pulzusszám-
 • Krónikus nappali vérnyomás-emelkedés
 • A stroke fokozott kockázata
 • A szívbetegség miatti halálozás magasabb aránya
 • Csökkent glükóztolerancia és inzulinrezisztencia.
 • Csökkent koncentráció
 • Hangulatváltozás
 • Megnövekedett kockázat, hogy halálos közúti balesetben vesznek részt.
 • Az ágyban fekvő partner alvászavara
 • Depresszió

 

Az Obstruktiv Alvási Apnoe egyik lehetséges és sikeres kezelési módszere a horkolás gátló sín.

A szájba helyezhető fogászati készülék hatékony kezelési lehetőséget ad az enyhe vagy közepesen súlyos OSA-ban szenvedők számára, akik vagy jobban kedvelik a kényelmetlen lélegeztető gép helyett, vagy nem tudják sikeresen betartani a géppel segített terápiát. Az orális készülékek nagyban hasonlítanak a sportszájvédőkre, és az alsó állkapocs, a nyelv, a lágy szájpadlás vagy a nyelvcsúcs áthelyezésével vagy stabilizálásával segítenek fenntartani a nyitott és akadálymentes légutakat. Néhányat kifejezetten horkolásra terveztek, mások mint pl. az SNight horkolásgátló pedig a horkolás és az alvási apnoe egyik lehetséges kezelésére szolgálnak.

Scroll to Top