A horkolás okai

Horkolás mögött megbúvó mumus.

 

A horkolást sokan túl könnyen veszik, egyszerűen legyintenek rá és nem foglalkoznak vele. Ennek egyik magyarázata sokszor, hogy nem érdekli, nem veszi észre, vagy nincs belőle problémája… Még!

Horkolás

Pedig a horkolás egy igen is súlyos probléma, amely később akár komoly mellékhatásokkal is járhat az egészségünkre! A probléma mögött sok minden húzódhat meg, a legegyszerűbb allergiától, náthától egészen a legkomolyabb obstruktív alvási apnoé-ig bezárólag. A horkolás hangereje egyéneknél változó ami mind a horkoló személynek mind a környezetében élőknek igen kellemetlen lehet. A horkolás mint hanghatás, alvás közben keletkezik, pontosabban mikor az egyén a nem megfelelő légzésvételének köszönhetően a lágy szájpadlás, a torokban lévő lágy szövetek, valamint az uvula, magyarul szájpad berezonál, vagyis megrezeg. Sokan nem gondolnak bele, hogy ilyenkor légzéskimaradás vagy nehézlégzés következik be, melynek során a tüdőnk nem megfelelő levegő mennyiséggel telik meg, vagyis jóval kevesebb oxigénhez jut a szervezetünk. Ennek következménye lehet a fáradtság, kialvatlanság, koncentrációs problémák, depresszió, vagy akár súlyos esetben stroke is a következménye lehet. Ugyanakkor a horkolás komolyan megterheli a szívet, mivel a testünknek és a szervezetünknek pihentető alvás helyett folyamatosan dolgoznia kell az éjszaka folyamán, hogy a megfelelő levegőt pótolni tudja, sokszor sikertelenül. Ez magas vérnyomáshoz és különböző érrendszeri betegségekhez vezethet a rossz oxigénellátottság miatt. A korral előre haladva ráadásul a horkolás csak rosszabbodik, ami az idősebb szervezetet még inkább legyengíti. A kevesebb oxigén bevitele miatt, gyorsabban öregszik a szervezetünk is, és a bőrünk is.

Sajnos sok esetben a háziorvos is csak legyint a horkolásra, vagy nem veszi komolyan azt mikor a páciens felkeresi. Pedig sok minden, akár komoly a jövőben kialakuló betegségek is megelőzhetőek lehetnének a probléma megszüntetésével és a csökkentésével. Térjünk is rá a kialakító okokra, vagyis a mumusra ami a horkolás mögött bújhat meg. A horkolás kialakulhat ideigenesen is pl. alkohol fogyasztás, megfázás, nátha, sportolás közben megsérült száj vagy orr, de akár allergia fellépő következményeként is lehetséges, vagyis, mikor az orrunk eldugul és a szervezet rákényszerül a szájon át való légzésre. De, sajnos a legtöbb esetben a horkolás állandó problémának számít, mely mások számára igen zavaró, az elalvást megnehezítő tényező, de olyan is előfordul, mikor a horkolás nehezen észrevehető, erre tökéletesek az éjszakai alvásfigyelők amik rögzítik a horkolást is, a különböző alvási fázisok mellett. Mindenképp tudatosítanunk kell, hogy a horkolást kezelni kell, ha ideglenes ha állandó a probléma! Az egészségünk fontos, és a horkolás csökkentésével, vagy megszüntetésével komoly egészségügyi kockázatokat szűntethetünk meg. Az okok mögött számos tényező és dolog megbújhat!

A horkolás egyik és leggyakoribb oka az alsó állkapocs beesése alvás közben, valamint a szájlégzés kialakulása, a súlyos alvási apnoé jóval ritkábban társul a horkoláshoz. A horkolás kialakulásához vezethető még az orrsövényferdülés ami műtéttel gyógyítható, de a horkolás a legtöbb esetben az operáció után is megmarad, de ide sorolhatjuk még az orrpolipot és az orrjárat különböző elváltozásait. A horkolási probléma okozója lehet még, a rossz szokásból megmaradt szájlégzés is, mely a berögzült és helytelen levegővételi szokás miatt alakul ki. De kiemelhetjük a gnatológiai betegségeket, vagy elváltozásokat is, mikor a tempomandibuláris izomzat és ideg helytelenül működik, vagyis a különböző állkapocs problémák. Sajnos a horkolás egyik kiemelt okozója még az elhízás is, aminek következtében a gége torzulása figyelhető meg a ránehezedő többlet súly miatt. Ezen okok miatt kialakult horkolási problémákat és egyszerű valamint közepes obstruktív alvási apnoét az SNight sínterápia kiemelkedően csökkenti, vagyis az egyik legjobb fegyverzetünk a horkolás ellen. Ennek eredményeként jóval több levegőhöz fog jutni az éjszaka során a szervezetünk, ami kipihentebb ébredést, egészségesebb alvást jelent számunkra. A sínterápia megakadályozza az alsó állkapocs beesését, amely elzárná a légutakat, így juttatva a megfelelő levegő és oxigénellátáshoz a szervezetünket, ezzel megnehezítve, vagy épp meggátolva a horkolás miatt a későbbiekben kialakuló komoly egészségügyi problémákat.

Scroll to Top